Mixen op een Hoofdtelefoon

Mixen op een Hoofdtelefoon

Wanneer je thuis muziek produceert heb je niet altijd de luxe om je studio monitoren flink hard te zetten. Zeker niet wanneer je in de avonduren nog wat muziek wil maken terwijl de kinderen al op bed liggen. Misschien heb je zelfs helemaal geen studio monitoren.

Geen paniek, want met een hoofdtelefoon kun je ook prima produceren of mixen. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten wanneer je mixt op een hoofdtelefoon. Hierbij een aantal tips.

Tip 1: Zet je hoofdtelefoon nooit te hard

Omdat je oren zich snel aanpassen aan het volume is het gemakkelijk om ongemerkt je hoofdtelefoon veel te hard te zetten. De kans is dan wel heel groot dat je jezelf een gehoorbeschadiging aandoet. Omdat het geluid direct op je oren zit komt het veel harder aan dan wanneer je via speakers luistert. Begin daarom nooit met te hoog volume en draai regelmatig het volume terug naar beneden om je oren te ‘resetten’.

Tip 2: Neem voldoende pauzes

Als je via een hoofdtelefoon luistert sluit je je helemaal af van de buitenwereld. Dat betekent ook dat je snel het perspectief op je mix of productie verliest. Een hoofdtelefoon kan daarnaast gekleurd zijn en niet een objectief beeld geven van je muziek. Neem daarom in ieder geval om het half uur even pauze. Zet je hoofdtelefoon af, luister even ergens anders naar of geniet van de stilte. Zo geef je je oren de ruimte om weer even bij te komen en kun je daarna weer objectief naar je productie luisteren.

Tip 3: Wissel af tussen hoofdtelefoons

Wanneer je gaat mixen op een hoofdtelefoon wennen je oren snel aan het geluid. Elke hoofdtelefoon is echter gekleurd, net zoals elke speaker weer anders klinkt. En omdat je het geluid niet in de context van een ruimte hoort denk je snel dat je mix fantastisch klinkt, terwijl dat in werkelijkheid misschien niet het geval is. Wat kan helpen is om te wisselen tussen verschillende hoofdtelefoons of oortjes. Ik gebruik bijvoorbeeld naast mijn hoofdtelefoon een paar in-ear monitors en de oortjes van mijn iPhone. Zo is het net alsof je je mixt afspeelt op verschillende speakers en krijg je telkens een ander beeld van je mix voorgeschoteld. Wissel regelmatig; zo krijgen je oren niet de kans teveel aan één hoofdtelefoon te wennen.

Tip 4: Gebruik een open hoofdtelefoon

Zeker wanneer je gedurende langere tijd aan het werk bent met een hoofdtelefoon is het aan te raden om een open hoofdtelefoon te gebruiken. Dit is een hoofdtelefoon die niet afgesloten is waardoor het geluid weg kan. Zo geef je je oren wat meer ‘ademruimte’ en worden ze minder snel moe. Omdat je minder geluidsdruk op je oren zet klinkt alles een stuk rustiger en zelfs meer gebalanceerd. Een open hoofdtelefoon is alleen niet geschikt wanneer je bijvoorbeeld zang of akoestische gitaar opneemt. Omdat het geluid weg kan sijpelt dit weer door naar je microfoon. Gebruik in zo’n geval een gesloten hoofdtelefoon.

Tip 5: Gebruik referentie mixen

Je muziek productie klinkt al snel ontzettend vet op een hoofdtelefoon. Het klinkt hard, je hoort de bass goed en elk detail springt er uit. Het nadeel hier van is dat je snel teveel doet. Wat daarom een slimme techniek is om referentie mixen te gebruiken. Dit zijn tracks van bijvoorbeeld je favoriete artiesten waarvan je weet dat ze professioneel zijn opgenomen en gemixt. Aan de hand van deze nummers kun je beoordelen of jouw mix bijvoorbeeld te veel of te weinig laag heeft, hoe hard de zang staat of wat de verhoudingen zouden moeten zijn. Ga tijdens het produceren of mixen regelmatig terug naar deze referentie mix. Zo weet je zeker dat je op het juiste spoor zit.

Gebruik jij wel eens een hoofdtelefoon tijdens het produceren of mixen? Laat het me hier onder weten in de comments.

Bax Music | De specialist in studio & recording
Bax Music | De specialist in studio & recording
Bax Music | De specialist in studio & recording

Abonneer je gratis op mijn YouTube kanaal

Like mijn Facebook pagina

Deel deze post

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Begin vandaag met muziek maken in je home studio.

Download GRATIS Starters Gids
(normaal €9,-)

4 reacties op “Mixen op een Hoofdtelefoon”

 1. Beste man.
  Je gaat toch voorbij aan een aantal zaken met betr tot koptelefoon gebruik.
  1e je oren horen geen verschil meer tussen links en rechts tov gebruik van speakers.
  2e Looptijd, intensie en klankkleur zijn zoek bij afluisteren met een headset.
  Open headphones leveren geen lagere druk op je trommel vlies, dat doet de volume knop.
  Open headsets geven een beetje links geluid naar je rechter oor en omgekeerd.
  Daardoor benader je meer de live sound van de speakers.
  Ik gebruik een 30 tal headsets en heb 8 studio speaker in stereo opstelling.
  Als koptelefoon versterker heb ik o.a. de SPL Phonitor 2, daar kun je speakers simulatie op instellen.
  Succes.
  Ed Jansson.
  Senior engineer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2019 Ashton Music Academy