De Beste Allround Home Studio Microfoon Voor Elk Budget

De Beste Allround Home Studio Microfoon Voor Elk Budget

Als home studio muzikant heb je meestal niet veel microfoons nodig. Zeker als je in je eentje opneemt kun je een heel eind komen met één goede allround microfoon. Ik heb 5 opties voor je op een rij gezet, op volgorde van prijs. Zo kun je afhankelijk van je budget een goede keuze maken.

Uitgangspunt bij deze microfoons is dat ze geschikt moeten zijn voor zang en akoestische gitaar, welke het meest opgenomen worden in de home studio. Deze microfoons zijn daarom allemaal groot membraan condensator microfoons, wat wil zeggen dat ie gevoelig genoeg is voor bijvoorbeeld zang en akoestische gitaar.

Uiteraard zijn er nog veel meer microfoons te koop, zowel goedkoper als duurder. Maar dit zijn mijn 5 favorieten!

Prijzen zijn van juni 2019 en kunnen veranderd zijn wanneer je dit leest.

1. Behringer B-1 (€74,-)

Als je een echte gear snob bent rol je nu waarschijnlijk met je ogen. Behringer staat namelijk niet zo goed bekend in de professionele audio wereld. Maar hé, vooral de laatste jaren maken ze hartstikke goede spullen voor een budget prijs. En daar gaat het hier om, het kiezen van de beste microfoon voor jouw budget. Als je de duurste microfoons wil bespreken ga je maar naar Gearslutz

De Behringer B1 is een prima groot membraan condensator microfoon voor een nette prijs. De microfoon heeft een -10dB switch, wat em ook geschikt maakt voor luide instrumenten zoals een gitaarversterker of drums, en een laag-af filter. Je krijgt er zelfs nog een koffer, een shockmount (waardoor je em trillingsvrij kunt ophangen) en een plopkap bij om harde P’s en B’s er uit te filteren.

Verwacht qua klank geen fantastisch rijke klank (het blijft immers een budget microfoon), maar voor dit geld klinkt deze microfoon echt hartstikke goed. Hij doet wat ie moet doen, is solide gebouwd en maakt bruikbare opnames. Absoluut een aanrader voor home studio muzikanten!

2. Røde NT1a (vanaf €159,-)

Ah, mijn persoonlijke favoriet! De Røde NT1a is één van de meest populaire home studio microfoons. Het was mijn eerste condensator microfoon en tot op de dag van vandaag gebruik ik em 10 jaar later nog steeds voor bijna elk liedje dat ik opneem.

De Røde NT1a is niet de meest veelzijdige microfoon wat betreft opties. Hij heeft alleen een cardioid patroon en is niet schakelbaar naar omni of figure 8. Ook heeft ie geen laag-af filter. Maar als je zang en akoestische gitaar opneemt heb je ook niet per se nodig. Ik heb het bij deze microfoon nog nooit gemist in ieder geval.

De klank is helder en clean. Hij heeft een kleine boost in het hoog, waardoor S’jes af en toe wat scherp kunnen zijn bij bepaalde zangers of zangeressen, maar dit maakt ook wel weer dat ie heel makkelijk in drukke mixen past zonder dat je veel moet EQ’en.

Voor dit geld krijg je er een stevige shockmount en popfilter bij. Er zijn zelfs bundels te krijgen met de nieuwste versie, de NT1 (die er te gek uit ziet trouwens) met een audio interface. Dat is nog eens gericht op de home studio! In één keer klaar. *update: De Rode NT1 is geen nieuwere versie van de NT1a, maar een compleet nieuwe microfoon met een andere capsule en een heel andere frequentierespons (veel vlakker).*

Een aanrader dus!

3. Aston Microphones Origin (€269,-)

Toen deze microfoon een paar jaar geleden uitkwam leek hij uit het niks te komen. Alle professionele audio engineers hadden het over ‘die goedkope microfoon die zo ontzettend goed klinkt’. Nou moet ik toegeven, dat is niks teveel gezegd.

De Aston Origin is ontwikkeld in samenwerking met allerlei producers zodat de microfoon daadwerkelijk voldoet aan een hoge standaard. De constructie is zeer stevig én hij heeft een ingebouwde popfilter, waardoor je niet meer zo’n schermpje aan je standaard hoeft te hangen. Scheelt weer.

Daarnaast schroef je de microfoon zonder shockmount zo op een microfoonstandaard. Door de schokbestendige constructie heb je geen last van trillingen die door de standaard heen komen.

De klank is echt ontzettend goed. Waar de NT1a een laag-af filter en -10dB switch mist heeft de Origin deze wel, wat em weer breder inzetbaar maakt. Mocht je toch behoefte hebben aan een schakelbaar omni of figure 8 patroon kun je zijn grote broertje de Spirit kopen.

En laten we eerlijk zijn: deze microfoon ziet er toch gewoon te gek uit?

4. Neumann TLM 102 (€720,-)

Als je aan kwalitatieve microfoons denkt heb je het al snel over Neumann. Dit Duitse merk maakt al sinds 1928 microfoons en de kans is groot dat jouw favoriete legendarische artiesten allemaal door bijvoorbeeld een U47 hebben gezongen.

De TLM 102 is een betaalbare Neumann die ontzettend gedetailleerd klinkt. Dit komt doordat het ontwerp geen transformator bevat. Deze microfoon is zo gevoelig dat ik het persoonlijk haast too much vind, maar toegegeven: hij klinkt erg goed. Als je een Neumann wil zonder meteen een paar duizend euro neer te leggen is dit een nog aardig goed te betalen home studio alternatief.

Deutsche Gründlichkeit!

5. Slate Digital VMS (€1159,-)

Als je mij een beetje kent weet je dat ik groot fan ben van de Slate Digital plugins. Toen ze een paar jaar geleden een microfoon uitbrachten die niet alleen één goede microfoon is, maar tientallen stond deze meteen op mijn verlanglijstje.

De ML-1 is namelijk een ultra lineaire microfoon, wat wil zeggen dat ie een zo goed als vlakke frequentiebereik heeft. Daardoor kan ie gebruikt worden als ‘blank canvas’ voor software die allerlei vintage microfoons nabootst. Je krijgt daarom in één klap de sound van heel veel verschillende onbetaalbare vintage microfoons tot je beschikking.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Inmiddels zijn we een paar jaar verder en zijn de professionals er over uit: het werkt. Op de site van Slate Digital kun je voorbeelden beluisteren waar bijvoorbeeld een echte vintage U47 vergeleken wordt met de ML-1. Verschil hoor je eigenlijk niet.

Ik heb deze microfoon geprobeerd en ik ben super enthousiast! Vooral wanneer je door de modellen van de vintage mics (zonder vertraging) opneemt voel je echt dat je door een bijzondere microfoon aan het zingen of spelen bent. Het beïnvloed je manier van spelen, waardoor het eindresultaat veel beter wordt. En de flexibiliteit die je ineens hebt is ongekend. Heb je een zanger of zangeres over de vloer? Met één druk op de knop blader je door je virtuele mic locker heen om te luisteren welk exemplaar het beste bij zijn of haar stem past.

Slate Digital brengt af en toe zelfs nieuwe modellen virtuele microfoons uit die je los kunt kopen. Zo is laatst de Blackbird expansion uit gekomen, waardoor je ineens de beschikking kan hebben over zeldzame microfoons uit de Blackbird studio in Nashville. Fantastisch concept!

De ML-1 is los te krijgen (dan is ie iets goedkoper) en werkt met elke voorversterker of audio interface, maar werkt het beste met de ultra-lineaire voorversterker VMS One.

Wat is jouw favoriete home studio microfoon? Laat het hier onder weten in de comments!

Disclaimer: Sommige links in dit artikel zijn affiliate links, wat betekent dat ik er mogelijk iets mee verdien. Voel je vrij te kopen waar je wil.

Bax Music | De specialist in studio & recording
Bax Music | De specialist in studio & recording
Bax Music | De specialist in studio & recording

Abonneer je gratis op mijn YouTube kanaal

Like mijn Facebook pagina

Deel deze post

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Begin vandaag met muziek maken in je home studio.

Download GRATIS Starters Gids
(normaal €9,-)

2 gedachtes op “De Beste Allround Home Studio Microfoon Voor Elk Budget”

  1. De Rode NT1 is geen nieuwere versie van de NT1a, maar een compleet nieuwe microfoon met een andere capsule en een heel andere frequentierespons (veel vlakker)!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2019 Ashton Music Academy